Конкурс за нова българска симфонична музика


В последния ден на октомври, българската публиката в зала „България” приветства новото творчество на 5 български композитори. Измежду тях избра с анонимно гласуване победителя в ежегодния конкурс за симфонично произведение с фолклорни елементи „Гласове и оркестър в 7/8”. Под патронажа на Министерство на културата за седемнадесети пореден път Фондация „Свети Георги Чудотворец”, Съюз на Българските Композитори и Софийска Филхармония направиха възможно обединяването на 18 автори около идеята за „съхраняване и запазване на изконните български ценности чрез стимулиране на българските композитори за създаване на съвременни произведения, претворяващи уникалността на музикалния ни фолклор и оттам - по-голямото популяризиране на българското музикално изкуство”.


Журито на XVIIтото издание в състав Ценко Минков (председател), проф. Александър Текелиев, доц. Георги Арнаудов, Янко Миладинов и Владимир Джамбазов номинира 5 български композитори и техните авторски трудове: Георги Андреев - „Поробени”, Георги Костов - „Игра на тактове”, Димитър Христов - „Барем да е мома”, Костадин Генчев - „Български вокално-симфонични скици за соло глас и симфоничен оркестър” и Марек Дяков - „Три симфонични картини в български стил по „Овчарска песен на Пейо Яворов”.


Победителят в тазгодишния конкурс е Марек Дяков, възпитаник на Великотърновски Университет „Св. св. Кирил и Методий”, специалност „Акордеон”. Познанията си в областта на композицията, оркестрацията и хармонията получава от проф. Александър Текелиев. Дяков е автор на танцова, симфонична, хорова, камерна и филмова музика и аранжименти. Той е също създател на хор „Родолюбец” в Молдова, където прекарва 5 години в работа с българската общност. След завръщането си в България, Марек Дяков основава школа по акордеон в Национален дворец на децата, където преподава и до днес. Към момента също дирижира народния хор на ансамбъл „Гоце Делчев”.


Основен спомоществовател на културното събитие е хирургът доцент доктор Георги Лозанов. Д-р Лозанов живее и работи в САЩ в института по хирургия към университета „Джон Хопкинс”, гр. Балтимор. За благотворителната си дейност е носител на отличието на Министерство на външните работи - „Златна лаврова клонка” и почетния знак на Министерство на културата - „Златен лъв”. Композиторите нямаше да стигнат до публиката и без труда на изпълнителите от Националния филхармоничен хор, Хор „Ваня Минева” и солистите Любомир Желев - кавал и арменски дудук, Иван Цонков - тарамбука и Гергана Димитрова - вокал.


Предстоящото издание на конкурса има за тема „Сюита за народен инструмент и симфоничен оркестър”. Срокът за кандидатстване с готови нови авторски произведения е 30 юли 2018 година. Премиерното им представяне пред широката публика, гласуването и обявяването на победителя ще се състои на 1 октомври 2018 година, отново в зала „България”. Приветстват се и чуждестранни участници.

Recent Posts
Archive
Search By Tags
  • Facebook - Black Circle
  • Black Twitter Icon
  • Singulart
  • DeviantArt
  • Black Flickr Icon
  • Pinterest - Black Circle